Z-symbool duikt overal op rond Oekraïne-oorlog: 'Laat zien wie achter Rusland staat' (2024)

Van herkenningsteken tot propaganda

Door Chris Koenis··Aangepast:

© ANPZ-symbool duikt overal op rond Oekraïne-oorlog: 'Laat zien wie achter Rusland staat' (1)

RTL

Wat begon als herkenningsteken om te voorkomen dat Russische militairen op hun eigen collega's zouden schieten, is uitgegroeid tot een propagandasymbool voor steun aan de invasie van Oekraïne. "Je ziet de Z steeds meer terug in het dagelijks leven in Rusland."

Daar pronkte ineens een witte 'Z' op de borst van Ivan Kuliak. De 20-jarige Russische turner had de letter zondag speciaal voor de gelegenheid op zijn wedstrijdpak geplakt bij de wereldbekerwedstrijden in Doha. Maar hem hangt nu wel een straf boven het hoofd van de internationale turnfederatie wegens 'schokkend gedrag'.

Eerst praktisch

Het is het zoveelste voorval waarbij de letter Z opduikt sinds de Russische invasie van Oekraïne twaalf dagen geleden begon. Maar in die kleine twee weken tijd is de betekenis ervan nogal drastisch veranderd. In de begindagen van de aanval was de Z nog een doodgewone letter, te zien in witte verf op Russische tanks en trucks.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Het is van oorsprong puur een herkenningsteken voor Russische troepen in Oekraïne om hun militair materieel te onderscheiden van het Oekraïense militair materieel", zegt militair deskundige Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS). "Dat materieel is namelijk vaak van Russische makelij en ziet er hetzelfde uit. De Z is dus om verwarring te voorkomen, omdat ze anders mogelijk op eigen eenheden zouden kunnen schieten."

Kortom: de Z als karakter met een praktische betekenis. Naast de Z worden bijvoorbeeld ook de V en de O door het Russische leger gebruikt in Oekraïne om bepaalde voertuigen aan te duiden. Wijninga: "Zo is het bedoeld en begonnen. En dat is ook niet veranderd, alleen heeft de binnenlandse propaganda het inmiddels opgepikt en er een nationaal symbool van gemaakt."

Lees ookHoe Poetins oorlogszucht deze eeuw steeds groter werd

Diepere laag

Al ging dat niet van de ene op de andere dag. De letter heeft gaandeweg een steeds diepere laag gekregen. Daarbij is de Z ook op veel meer plekken te zien, en al lang niet alleen meer op voertuigen en militair materieel aan het front in Oekraïne.

"Het begon nog een beetje mysterieus", zegt Rusland-correspondent Eva Hartog. "Niemand snapte waar die Z voor stond en er werd veel naar gevraagd. Op een gegeven moment heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken er officieel antwoord op gegeven en gezegd dat de Z een afkorting is voor za pobedy, wat zoveel betekent als ‘voor de overwinning'. De 'V' zou volgens hen dan weer staan voor 'vrede'."

Lees ookFoto gedood gezin schokt de wereld: 'Dit is een oorlogsmisdaad'

Vaderlandsliefde

Sindsdien prijken de letters ook in allerlei uitingen op de socialemediakanalen van onder meer het Russische ministerie van Defensie. Die berichten gaan vaak over Russisch patriottisme, oftewel de liefde voor het vaderland. Het zijn daarmee uitingen die bovenal emotie moeten oproepen bij het Russische volk.

Om dat extra kracht mee te geven wordt de Z soms niet alleen in het wit of zwart weergegeven, maar ook in het oranje-zwart. Dat zijn namelijk de kleuren van het lint van Sint-Joris, een eeuwenoud symbool voor historische Russische militaire verdiensten, zoals de strijd tegen nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Later dook het oranje-zwarte lintje ook op bij pro-Russische separatisten die gebieden in Oost-Oekraïne bezetten en bij de Russische inlijving van de Krim.

Tegenbeweging

Hartog: "Je merkt de afgelopen dagen dat hoe meer er internationaal kritiek wordt geuit op Rusland, hoe meer er een soort tegenbeweging ontstaat. En je ziet daarbij die Z steeds vaker terug in het dagelijks leven in Rusland; op uithangborden, autoruiten, in het openbaar vervoer en op grote billboards in verschillende Russische steden. Nieuwszender RT verkoopt T-shirts met een grote Z erop."

"Hoe meer internationaal kritiek wordt geuit op Rusland, hoe meer een soort tegenbeweging ontstaat."

Daarmee komen we op het punt waar de Z nu is beland, namelijk een veelgebruikt nationaal symbool en een steunbetuiging voor wat de Russische president Vladimir Poetin zelf een 'speciale militaire operatie' noemt: de gewelddadige invasie van buurland Oekraïne. "Dat is heel slim natuurlijk", zegt militair deskundige Wijninga. "Want daarmee weten Poetin en zijn bende de rijen achter zich gesloten."

Hartog: "Het symbool wordt overgenomen en door mensen in sommige gevallen spontaan gebruikt om te laten zien aan wiens kant ze staan. Het laat dus zien wie achter Rusland staat. Maar tegelijkertijd ook als propagandamiddel om aanhangers te winnen voor Poetins gedachtegoed, wat vooral online wordt gebruikt om bepaalde gevoelens aan te wakkeren."

Lees ookVan vacuümbom tot de modernste tanks: deze wapens kan Rusland inzetten

Nieuwe swastika?

Daar wordt de Z de laatste dagen ook geregeld in één adem genoemd met het nazi-Duitsland van Adolf Hitler. Dat had namelijk met de swastika (bij ons beter bekend als het hakenkruis) zijn eigen symbool in de jaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het om die reden in het openbaar dragen van hakenkruizen is nog altijd verboden en strafbaar in onder meer Duitsland en Nederland.

Tegenstanders van Poetin stellen nu dat hij en zijn regime de Z op dezelfde manier zouden gebruiken als de swastika. Hartog: "Wat ook weer tegenstrijdig is omdat Poetin zelf juist beweert dat hij tegen nazi's vecht in Oekraïne."

Lees meer over

Vladimir PoetinOorlog in OekraïneRuslandOekraïne

Z-symbool duikt overal op rond Oekraïne-oorlog: 'Laat zien wie achter Rusland staat' (2024)
Top Articles
About O*NET at O*NET Resource Center
About O*NET Web Services
Cold Air Intake - High-flow, Roto-mold Tube - TOYOTA TACOMA V6-4.0
What is Mercantilism?
The 10 Best Restaurants In Freiburg Germany
Hay day: Top 6 tips, tricks, and cheats to save cash and grow your farm fast!
Best Theia Builds (Talent | Skill Order | Pairing + Pets) In Call of Dragons - AllClash
270 West Michigan residents receive expert driver’s license restoration advice at last major Road to Restoration Clinic of the year
Moe Gangat Age
4156303136
Chris Hipkins Fue Juramentado Como El Nuevo Primer Ministro De...
Craigslist Deming
Otterbrook Goldens
Wilmot Science Training Program for Deaf High School Students Expands Across the U.S.
Vandymania Com Forums
Hobby Stores Near Me Now
Selfservice Bright Lending
Rqi.1Stop
Craigslist Northfield Vt
Purdue 247 Football
T Mobile Rival Crossword Clue
Cain Toyota Vehicles
Yugen Manga Jinx Cap 19
Sound Of Freedom Showtimes Near Movie Tavern Brookfield Square
Poochies Liquor Store
Unity Webgl Car Tag
Black Lion Backpack And Glider Voucher
Ultra Ball Pixelmon
Ff14 Laws Order
Pnc Bank Routing Number Cincinnati
Dumb Money, la recensione: Paul Dano e quel film biografico sul caso GameStop
Western Gold Gateway
New Gold Lee
Directions To 401 East Chestnut Street Louisville Kentucky
Dr. John Mathews Jr., MD – Fairfax, VA | Internal Medicine on Doximity
Maxpreps Field Hockey
Pp503063
2700 Yen To Usd
Craigslist En Brownsville Texas
Jasgotgass2
2023 Fantasy Football Draft Guide: Rankings, cheat sheets and analysis
Dispensaries Open On Christmas 2022
Cnp Tx Venmo
Ig Weekend Dow
Memberweb Bw
Borat: An Iconic Character Who Became More than Just a Film
Copd Active Learning Template
Tacos Diego Hugoton Ks
Zits Comic Arcamax
Understanding & Applying Carroll's Pyramid of Corporate Social Responsibility
O'reilly's On Marbach
How to Find Mugshots: 11 Steps (with Pictures) - wikiHow
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated:

Views: 6620

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.